Kat en Lyn Kerkhofs onderzoeken het effect van alcohol in nieuwe docureeks Tipsy

Kat en Lyn Kerkhofs onderzoeken het effect van alcohol in nieuwe docureeks Tipsy

Vanaf 23 oktober elke dinsdag om 20.35 op VIJF

Waarom drinken mensen alcohol? Wanneer doen ze het en met wie? En hoe voelen ze zich daarbij? Daar proberen de 30-jarige Kat Kerkhofs en haar 31-jarige zus Lyn ontnuchterende antwoorden op te vinden in de splinternieuwe docureeks Tipsy. Vijf weken lang en 24/7 draait hun leven - soms letterlijk - enkel en alleen nog maar rond alcohol en drinken ze minstens twee consumpties per dag, zonder ook maar één glas te weigeren. De zusjes zetten hun nuchterheid opzij en onderzoeken het effect ervan op hun sociale leven, mentale welzijn en hun gezondheid. Dat doen ze onder de professionele begeleiding van professor dr. Marc Sabbe. Tipsy is elke dinsdagavond om 20.35 te zien op VIJF.

Roken, fastfood, gebrek aan lichaamsbeweging, keuzestress, vrije radicalen en werkdruk ... de maatschappij lijkt de strijd aan te binden met alles wat ongezond is. Het laatste in de rij is alcohol. Sinds enkele jaren wint Tournée Minérale aan populariteit en verkopen non-alcoholische cocktails als zoete broodjes, maar Belgen zijn nog steeds bij de grootste drinkers van Europa. Ze drinken gemiddeld zo’n 12,6 liter pure alcohol per jaar, wat neerkomt op 2 consumpties per Belg, per dag. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar is dat ook zo?

Kat & Lyn: “Net als iedereen van onze leeftijd houden wij van een stevig feestje, mét alcohol. Wij willen in het programma te weten komen waarom we eigenlijk drinken en wat de gevolgen zijn op ons lichaam en onze geest.”

Is het normaal om bij het thuiskomen elke dag een aperitief te drinken? Is het normaal om een blackout over te houden na een geweldige fuif? Wanneer ben je een gezelligheidsdrinker en wanneer wordt het problematisch? En wat doet dat drinken met je lichaam? Nog meer dan een onderzoek naar alcohol, is Tipsy een verslag van twee jonge vrouwen die leven in een veranderende wereld doordrongen van sociale media, nieuwe mogelijkheden en aangepaste normen en waarden. Hoe zoek je je plek in een evoluerende maatschappij waar grenzen tussen normaal en abnormaal verschuiven?

In de eerste aflevering maken de dames zich klaar om aan hun experiment te beginnen, maar vooraf moeten ze nog een uitgebreide screening van professor Marc Sabbe, urgentie-arts van de UZ Leuven, ondergaan. Hij volgt gedurende vijf weken elke stap van Kat en Lyn op de voet. En ook een psychologisch gesprek mag niet ontbreken. Psycholoog Joris Bruyninckx zet meteen de puntjes op de i: “Onderschat alcohol niet! In se is het bijna een harddrug. Ik denk dat je voor een stuk jezelf gaat tegenkomen.”

Na de medische keuring vliegen ze er meteen in en gaan de zussen op café, maar het is duidelijk niet enkel fun en games. Na hun avondje stappen, onderwerpt professor Sabbe het duo aan enkele tests. Bij de bekendmaking van de resultaten valt Kats mond open van verbazing wanneer ze met haar neus op de feiten wordt gedrukt. Het avondje drinken heeft duidelijk zware gevolgen voor haar lichaam ...

Tipsy - Vanaf 23 oktober elke dinsdag om 20.35 op VIJF

Kat & Lyn Kerkhofs zijn vijf weken lang Tipsy

Kat & Lyn
Kat & Lyn
Kat & Lyn
Kat & Lyn
Kat & Lyn
Kat & Lyn
Aflevering 1: Kat & Lyn bij Professor Sabbe
Aflevering 1: Kat & Lyn bij professor Sabbe
Aflevering 1: Kat & Lyn bij psycholoog Joris Bruyninckx
Aflevering 1: Kat & Lyn
Aflevering 1: Kat & Lyn met professor Sabbe
Aflevering 1: Kat & Lyn met professor Sabbe
Niels Pittevils Pers Junior VIER, VIJF en ZES